Ново орле, излюпено през тази година в гнездо до добричкото село Александрия, се сдоби с предавател. Орнитолози от Българското дружество за защита на птиците успяха днес да стигнат до гнездото, да поставят предавателя и да определят пола на пернатото. Птицата е мъжка, тежи 2,21 килограма и е от вида Малък креслив орел.

Орлето ще се казва Илия, на името на свети пророк Илия, чийто празник по стар стил отбелязахме на 2 август. Кръстник на малката птица е Михаил Илиев от БДЗП, който откри гнездото и в продължение на няколко седмици го наблюдаваше, за да определи най-доброто време за поставяне на предавателя. Експертът е избрал името и заради намиращия се в близост до селото Александрийски манастир „Свети пророк Илия“. Орнитологът се надява, че светецът, който според вярванията препуска с огнена колесница по небето и закриля живота и реколтата, ще пази и малкото орле, което в края на лятото ще отлети за Африка. През миналата година с предавател се сдоби и малката Александрия, която дълго следихме при полета и към топлите страни, но за съжаление тя изчезна малко преди завръщането си у дома.

Предавателят, който днес беше поставен на малкото кресливо орле е част от предвидените дейности по проект „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС. Десет са орлетата, на които орнитолозите поставиха предаватели и полета им може да се следи в реално време тук. Целта на „Земите и горите на орела“ е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България.