Конкурс за рисунка

Участвайте и ни помогнете да опазим малкия креслив орел в България!
Участвайте

© B. Belchev

Малкият креслив орел е сравнително дребна граблива птица в сравнение с другите орли, които се срещат в България. Но пътят, който изминава при миграцията си всяка година, е впечатляващ – почти 10 000 километра!
В България малкият креслив орел е защитен от закона вид. Той е със статут „уязвим“ у нас и има нужда от нашата помощ. Заедно можем да стигнем до много повече българи и да гарантираме бъдещето на този величествен вид.
В страната ни гнездят около 600 двойки, които всяка есен се отправят на своето голямо пътешествие към Южна Африка. Благодарение на сателитните предаватели, които им поставихме, следим пътя на Кубрат, Тервел и Боряна и още 7 орли.

Тема на конкурса:

„Земите и горите на орела“

Нарисувайте малък креслив орел в естествената му среда – в короната на дърво, където свива гнездо и отглежда малките си, в просторните поля, където се храни, или в небето, в което можем да зърнем красивия му полет.  Използвайте хартия, платно или компютърна програма. Нарисувайте го с моливи, флумастери, пастели, водни или маслени бои. Имате свободата да го изобразите както го виждате и по който начин ви харесва.  Участвайте в конкурса и спечелете награди!

Изпратете снимка на рисунката си до 8 октомври на имейли: l.varbeva@iag.bg и t.dimitrova@dpshumen.bg заедно с трите си имена, адрес, телефон за връзка, град, училище и клас. Снимката трябва да е във формат .jpg или .png. Конкурсът е отворен за всички ученици от I до XII клас.

Наградите за победителите са следните:

За категория I–IV клас: образователни книжки за гората за 1-во, 2-ро и 3-то място, осигурени от ИАГ и тениска и определител на птиците, осигурени от БДЗП.

За категория V–VII клас:

  • 1-во място камера;
  • 2-ро място преносима батерия;
  • 3-то място слушалки,

осигурени от ИАГ и тениска и определител на птиците, осигурени от БДЗП.

За категория VIII–XII клас

  • 1-во място камера;
  • 2-ро място преносима батерия,
  • 3-то място слушалки;

осигурени от ИАГ и тениска и определител на птиците, осигурени от БДЗП.

Всички получени произведения ще публикуваме на фейсбук страницата @EagleForest, за да могат родителите и малките художници да видят творбите си.

На 15 октомври нашето жури ще обяви по трима победители в 3 категории: I–IV клас, V–VII клас и VIII–XII клас. Техните творби ще бъдат включени в календар за 2022 г., който ще разпространим в цялата страна.

След обявяване на победителите, всички отличени рисунки трябва да бъдат изпратени в оригинал на адрес: Изпълнителна агенция по горите, град София, булевард „Христо Ботев“ 55, за Любка Върбева.

Вашето участие означава, че повече хора ще разберат за малкия креслив орел и за възможностите да го опазим. Помогнете да разпространим знанието за него и спечелете награди като участвате в конкурса!

Рисунки на победителите

Разкажете и на вашите близки и приятели и ги поканете да се включат в конкурса!

[wd_hustle id='1' type='social_sharing'/]

Партньори

Проект „Земите и горите на орела“ цели дългосрочното опазване на популацията на малкия креслив орел и неговите най-важни местообитания в България чрез защита и устойчиво управление на гнездовите и хранителни местообитания на вида, както и създаване на нови. 

Финансирането е по програмата LIFE на Европейския съюз, а продължителността на проекта e 5 години, считано от 02.08.2020 г.

Пълни условия за участие