Двеста деца от ДГ „Д-р Петър Берон“ и ДГ „Мир“ във Варна се включиха през изминалите дни в уроци по горска педагогика. Занятията водиха експерти от ИАГ, СИДП и ДПП „Шуменско плато“.

По време на урока малчуганите разбраха от книжката „Приказки от гнездото“ къде живее малкият креслив орел, кога свива гнездо и как отглежда малките си. Чрез занимателни игри децата разбраха защо трябва да пазим тази птица и с какво е ценна тя за нашата природа. По време на урока те построиха свое гнездо, „мътиха“ яйца и храниха току-що излюпените орлета, като накрая полетяха към топлите страни.

Малките ученици трябваше да отговорят и на въпроси свързани с пожарите в горите, грижите за дърветата и животните, както и опазването на всички ценни видове. Горските педагози им обясниха защо не трябва да замърсяваме водоизточниците, почвата и въздуха.

Това е вторият урок, който експерти от трите институции организират с деца от ДГ „Д-р Петър Берон“. Съвместната работа ще продължи и през есента, когато в двора на първата забавачка горските ще покажат на децата как се засажда дръвче и какви грижи трябва да полагат за него.