Снимка: © Михаил Илиев

Орлето Илия, което миналата пролет се излюпи в гнездо край добричкото село Александрия, лети към България. Предавателят на малкото кресливо орле показва, че в момента то е на територията на Сирия, като през последните дни е прелетяло над Судан, Египет, Йордания, Ливан и Израел. Според орнитолозите от БДЗП, които следят птичката, до края на седмицата Илия ще си бъде у дома.

Припомняме ви, че кръстник на орлето стана Михаил Илиев от БДЗП, който през миналата година откри гнездото и след няколко седмици наблюдение определи най-доброто време за поставяне на предавателя. Експертът избра името Илия, заради намиращия се в близост до селото Александрийски манастир „Свети пророк Илия“, а и заради големия християнски празник в чест на светеца, който отбелязваме на 2 август.

Малкото кресливо орле, чието пътешествие до Африка и обратно наблюдаваме през последните осем месеца, е част от предвидените дейности по проект „Земите и горите на орела“ по програма LIFE на ЕС. Десет са орлетата, на които орнитолозите поставиха предаватели и полета им може да се следи в реално време ТУК.

Целта на „Земите и горите на орела“ е да бъдат създадени нови местообитания за малкия креслив орел, да бъде опазен вида и да бъде съхранено биологичното разнообразие на горите в България.