© Михаил Илиев

Месец и половина след като орлето Илия, от добричкото село Александрия, тръгна на дългото си пътешествие от Африка към България, то все още не си е дошло у дома. Всички останали кресливи орли, които получиха предаватели благодарение на проект „Земите и горите на орела“ вече се завърнаха, но Илия продължава да пътешества. От няколко седмици той прелита района около град Ескишехир, като според орнитолога д-р Димитър Демерджиев от БДЗП птичката е намерила достатъчно храна, която да я задържи на територията на Турция, но това не означава, че тя няма да си дойде.

Освен района на турската Венеция, както наричат Ескишехир, малкият български пътешественик за два дни отскочи и до морето, като на 17 и 18 юни разгледа плажовете на Хераклея Понтийска, Зонгулдак и Амасра. След това прелетя близо до турската столица Анкара и отново се върна към местата, в които явно си намира храна. Димитър Демерджиев сподели за всички, които следят полета на Илия, че орлето е добре и жизнените му показатели се отлични. Според него няма място за притеснение и любопитната птичка рано или късно ще си дойде в България.

© Йорданка Луканова

И докато всички, които работят по проект „Земите и горите на орела“ наблюдават Илия, то в гнездото, в което той се появи на бял свят през миналата година се излюпи ново малко птиченце. Свидетел на този наистина уникален момент е Николай Терзиев от БДЗП, който се оказа на точното място и в точното време. Докато сменя картата и батериите на фотокапана, който учените поставиха в гнездото, Ники чува тихото писукане на малкото орле и става свидетел на усилията му да счупи черупката на яйцето. Предстои ни да разберем дали още един пътешественик от Добруджа ще тръгне към Африка в края на лятото.