Снимка: © ЮИДП Сливен

На 6-ти и 7-ми юни в Рим Изпълнителната агенция по горите, Североизточното държавно предприятие и Югоизточното държавно предприятие представиха проекта „Земите и горите на орела“ (LIFE18 NAT/BG/001051) на Международна конференция по повод Световния ден на околната среда и в памет на първия световен конгрес за горите, проведен в Италия през 1926 г.

Организатор на събитието бе “Корпусът на карабинерите” и бе под надслов “Факторът гора“. Целта на мащабната среща бе да се акцентира върху опазването на горите като основен елемент в борбата с изменението на климата и върху тяхното жизненоважно значение за биоразнообразието, въглеродните, водните и енергийните цикли в световен мащаб.

На открит щанд екипът по проекта представи различни информационни материали за проекта, традиционни български продукти, сред които пчелни мед и прашец от ДГС-Кости, и брошури за дейността на природните паркове “Странджа” и “Сините камъни”.

Снимка: © ЮИДП Сливен

Българският щанд бе посетен и от министъра на земеделието, хранителния суверенитет и горите в Италия Франческо Лолобриджида. Той се запозна с извършените дейности по проекта „Земите и горите на орела“ до момента и пожела успех на всички, които участват и допринасят за неговото успешно изпълнение.

Снимка: © ЮИДП Сливен

Участие в конференцията взеха представители на институционалните власти в Италия, експерти от научния сектор и представители на международни организации, университети и изследователски центрове, преподаватели по екология, граждани и медии. На събитието бяха разгледани различни теми, чрез изказванията на изтъкнати италиански и международни лектори, следвайки шест сесии – “Опазване и възстановяване на горите за нашето бъдеще”, “Откриване, борба и превенция с човешките нарушения”, “Горските шампиони: жените, местното население, младежта”, “Гори и климат: обсъждане на ситуации и предприемане действие”, “Информация, образование и обучение: информираността и участието като защитен фактор” и “Изследвания и обучение: „трансформираща“ промяна”.