Отличната съвместна работа между екипите на община Върбица и местното горско стопанство продължава. Благодарение на зам.-директорът на държавното горско стопанство, инж. Стела Атанасова, близо 200 деца от средното училище се включиха в уроци по Горска педагогика.

По време на занятията всички ученици от 1 до 4 клас преминаха през четири обучителни центъра, в които научиха много неща за горите и техните обитатели. В първата база всеки един от малчуганите изработи дървен медальон, на който написа името си и нарисува любимото си горско животно. С цветя от парка на общината децата си направиха картички с природни материали, които да отнесат у дома в края на деня.

 

Във вторият център малките ученици разпознаваха следи на диви животни, учиха защо не трябва да се пали огън в гората и да се замърсяват горските територии.
На едно от най-интересните места, през които трябваше да преминат, децата се учиха да оцеляват в природата, да подреждат най-необходимите неща в раницата си, да се ориентират в непозната местност и да разпъват палатка. Всеки един от участниците в занятието се снима за спомен в палатката, а след това всички заедно спасяваха земята и екологичното равновесие.

В края на уроците всяко дете получи книжката „Приказки от гнездото“, която се издава благодарение на проект „Земите и горите на орела“. За да разберат как живее малкият креслив орел, участниците в заниманията трябваше да построят гнездо, да мътят яйца, да търсят храна за малките пиленца и в края на лятото да отлетят на юг.

По време на уроците горските педагози от ДГС-Върбица, ДГС-Провадия, ДГС-Преслав, ДГС-Омуртаг, ДПП Шуменско плато и СИДП гостуваха на кмета инж. Мердин Байрям, като си обещаха да се видят отново през следващите месеци. Градоначалникът сподели, че трябва да се работи много с децата, за да свикнат да пазят зеленото богатство на България.